Handreiking VG cliënten met een IBS zonder Wlz indicatie gepubliceerd

VNG, VGN, NVAVG, ZN en het ministerie van VWS hebben samen een handreiking gemaakt die professionals helpt in de zorg voor een groep mensen waarbij het soms lastig is om de juiste zorg te bieden.

Het gaat om mensen met een verstandelijke beperking die in een crisis belanden en die geen indicatie hebben voor de Wet langdurige zorg. Via de regionale crisisdienst kunnen zij worden opgenomen voor zorg en behandeling. Dat kan een gedwongen opname zijn. Voor zorgprofessionals die met deze cliënten te maken hebben vraagt het extra inspanningen om een zorgaanbieder te vinden, adequate zorg en behandeling te bieden en de cliënt op een juiste manier te verwijzen als hij met ontslag gaat.

De handreiking geeft inzicht in de verantwoordelijkheden bij opname, zorg en behandeling en ontslag. Bij de handreiking hoort een oplegger met werkafspraken. Hierin zijn afspraken opgenomen over de verantwoordelijkheden bij opname, zorg en behandeling en ontslag, afspraken over de pilot en afspraken met betrekking tot de evaluatie.