Aan de slag in de praktijk
De Wet zorg en dwang regelt de rechtsbescherming van de cliënt indien onvrijwillige zorg of onvrijwillige opname overwogen wordt of plaats vindt. Het gaat uit van een getrapt zorgmodel.
Als het niet lukt om een vrijwillig alternatief te vinden voor de onvrijwillige zorg, wordt er steeds meer deskundigheid ingeschakeld om mee te denken. De wet beschermt cliënten tegen onvrijwillige zorg met een stappenplan dat waarborgt dat alle mogelijkheden voor vrijwillige zorg in beeld komen en blijven.
Het implementeren, realiseren en uitvoeren van de Wet zorg en dwang, en specifiek het stappenplan, kan een behoorlijke opgave zijn.
Om zorgaanbieders en zorgprofessionals te helpen met kennisontwikkeling en implementatie zijn er diverse ondersteuningsmogelijkheden.
Handreikingen op deze website
Op deze website zijn onder het kopje handreikingen diverse informatieproducten te vinden voor zowel zorgaanbieders, als professionals en clienten en naasten. Deze handreikingen zijn hier te vinden.
Informatiemateriaal rondom het onderwerp i-Wzd is ook op deze website te vinden.
Coordinerend team
Het coördinerend team Wet zorg en dwang kan helpen bij knelpunten die ondervonden worden op het gebied van de op te bouwen infrastructuur rondom de Wzd. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het coördinerend team.
Ook staan daar een aantal handreikingen die kunnen worden gedownload.
Dit programma duurt tot december 2022.
Vilans
Er is veel informatie te vinden op de website van Landelijke Kennisorganisatie Vilans. Deze kennisproducten zullen zeker zorgen voor een kennisverbreding.
- Verdiepende informatie specifiek voor de ouderenzorg kan gevonden worden op het Kennisplein Zorg voor Beter.
- Verdiepende informatie specifiek voor de gehandicaptensector kan gevonden worden op het Kennisplein Gehandicaptensector.